Bahan bahan nya
1 kilo beras Basmathi------dicuci bersih dan direndam selama 20minit dan di toskan
1 kilo daging kambing atau lembu------dipotong sederhana besar bersama tulang
4 biji bawang besar dihiris
i inci halia ditumbuk halus
3 ulas bawang putih ditumbuk halus
1/2 kilo tomato dikisar
1 sudu makan tomato puree
4 sudu makan rempah briyani----dijadikan paste
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 biji cengkih
1 inci kulit kayu manis
daun pudina
daun ketumbar
garam secukup rasa
minyak untuk menumis(jika anda suka boleh gunakan minyak sapi)
pewarna kuning atau sedikit saffron yang direndan didalam air
Cara cara nya
1. Panaskan minyak dan tumis hirisan bawang hingga layu,masukkan halia dan bawang putih yang ditumbuk,goreng hingga naik bau.
2. Masukkan cengkih,buah pelaga,bunga lawang dan kulit kayu manis.
3. Bila sudah garing masukkan rempah briyani dan digoreng hingga rempah masak.
4. Masukkan tomato yang dikisar,daging dan tomato puree, gaul kesemua bahan tadi, dan dimasak hingga daging empuk.
5. Taburkan dengan daun pudina dan daun ketumbar sebelum diangkat.
Untuk Nasi
1. Didihkan air secukup nya bersama garam,bila air sudah mendidih masukkan beras yang sudah dicuci bersih tadi.
2. Masak beras tadi hingga separuh masak kemudian dibuang air nya.
3. Anda bole lah mula melapis nasi dan daging tadi.
4. Untuk lapisan pertama anda bole bubuhkan lauk tadi pada dasar periuk,kemudian disusuli dengan nasi(this time anda boleh lah renjiskan dengan pewarna kuning atau saffron),lauk dan seterus nya.
5. Akhir sekali ditabur dengan daun pudina dan daun ketumbar sebelum ditutup periuk untuk proses masak yang sepenuh nya.
HAPPY COOKING