Sunday, April 17, 2011
Daging goreng cili api
Bahan-bahan
1/2kg daging dihiris nipis
15 tangkai cili padi(boleh dikurangkan)
2 biji bawang besar
1 biji bawang besar dipotong bulat
1/2 inci halia
2 sudu makan sos tiram
garam secukup rasa
sedikit gula
2 biji limau kasturi
segenggam daum ketumbar dihiris kasar atau anda boleh gantikan dengan daun bawang
sedikit minyak untuk menumis.
Cara membuat
1. Daging dihiris nipis,dicuci dan ketepikan.
2. Tumbuk cili padi,halia dan bawang besar hingga halus.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi hingga garing,masukkan daging dan goreng hingga masak(daging yang tipis tak perlu memasak terlalu lama).
4. Masukkan sos tiram,garam dan gula mengikut citarasa anda,baru masukkan bawang yang dipotong bulat.
5. Bila bawang hampir layu,masukkan air limau kasturi,daun ketumbar dan digaul rata.
SELAMAT MENCUBA