Bahan bahannya
1 ekor ayam dipotong sederhana
3 keping daun pisang berukuran 6x12 inci(bibersihkan dan dilayukan,supaya mudah untuk membungkus)
3 helai aluminium foil
Bahan yang dikisar
40 batang cili kering
4 ulas bawan putih
2 biji bawang merah
1 inci halia
2 batang serai
4cm lengkuas
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan halus
1 sudu teh serbuk jintan kasar
150gm kelapa parut putih
3 helai daun limau purut
garam secukup rasa
sedikit gula merah
air asam jawa
dan minyak untuk menumis
Cara caranya
1. Panaskan minyak,tumis bahan kisar.
2 Masukkan garam gula dan air asam jawa,gaul hingga masak.
3. Lapiskan aluminium foil dengan daun pisang.Bubuh sedikit sambal dan ratakan.
4.Letakkan ayam dan bubuh sambal diatasnya.
5. Bungkus dengan daun pisang diikuti dengan aluminium foil.
6. Bakar dalam oven dengan suhu 220C selama 45 minit atau sehingga ayam empuk.
No comments:
Post a Comment