Wednesday, December 28, 2011

Kari Bombay

Bahan-bahannya
500gm daging dipotong ikut suka
minyak untuk menumis dicampur dengan 1 sudu besar minyak sapi

Bahan-bahan dikisar halus.
20 batang cili kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu makan ketumbar
1/2 sudu makan jintan putih
1/2 sudu makan jintan kasar
1 sudu teh kunyit serbuk

bahan-bahan lain
1 labu bawang besar dihiris
2 batang lada hijau dibelah dua
2 biji tomato dibelah 2-4
2 pokok daun ketumbar
2 tangkai daun kari
1 sudu teh biji sawi
2 helai daun pandan
garam secukup rasa

Cara-caranya

1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak,tumis bawang hingga layu.

2. Masukkan biji sawi daun pandan dan daun kari.

3. Masukkan rempah dan tumis hingga garing.

4. Kemudian masukkan daging dan air secukupnya dan kacau rata.

5. Masak hingga daging hampir empuk masukkan kentang,lada hijau dan daun ketumbar.

6. Bila hampir masak,masukkan tomato dan siap untuk disajikan

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment