Saturday, May 29, 2010

Kerutup Daging




Bahan-bahan nya
1/2 cawan minyak masak
2 biji bawang besar dan dikupas dan dihiris
3 helai daun pandan disimpul
1 kilo daging lembu tanpa lemak dihiris nipis-nipis
750mls santan
2 keping asam gelugur
1 sudu besar gula
1/2 cawan kerisik
1 helai daun kunyit

Rempah Tumis
2 kuntum bunga lawnag
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2cm kulit kayu manis

Dikisar halus
20-30 tangkai cili kering
200gm bawang besar
4 ulas bawang putih
2cm halia
2 sudu besar ketumbar serbuk
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
15-20 biji lada hitam

Cara-cara nya
1. Panaskan minyak,tumis bawang besar dan rempah tumis serta daun pandan hingga wangi.

2. Tambahkan bahan-bahan tumis dan goreng hingga pecah minyak.

3. Masukkan daging,balik-balikkan hingga daging mengecut.Campurkan santan dan asam gelugur.

4. Renihkan hingga kuah memekat.

5. Bubuh garam,gula kerisik dan tiga suku bahagian daun kunyit.

6. Keluarkan asam gelugur dan daun pandan dan hiaskan dengan selebih daun kunyit dan sajikan bersama ketupat dan lemang.

sumber:sedap nya.....
hidangan kegemaran chef wan.