Sunday, December 25, 2011

Nasi Harisa

Bahan-bahan

500kg beras basmathi dicuci dan direndam selama 15minit,kemudian ditoskan
air mengikut padat beras dan lebihkan 100ml of water(untuk memasak nasi)
200gm lobak yang diparut kasar dan digaul dengan beras tadi

bahan yang ditumbuk halus
3cm halia
4 ulas bawang putih
1 sudu teh jintan halus

bahan yang dikisar
4 batang lada hijau
3 pokok daun ketumbar

bahan tumisan
1 labu bawang besar dihiris nipis
1 jari kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang

garam secukup rasa
bawang goreng untuk hiasan
segenggam daun ketumbar
minyak untuk menumis

Cara-Cara nya
1. Beras dicuci bersih,toskan dan digaul dengan lobak merah.

2. Panaskan minyak tumis bawang hirisan hingga layu,kemudian masukkan kulit kayu manis,bunga cengkih,buah pelaga dan bunga lawang tumis hingga naik bau.

3. Kemudian masukkan bahan2 yang ditumbuk halus(halia,bawang putih dan jintan halus)

4. Bila sudah agak garing masukkan bahan2 kisar(daun ketumbar dan cili hijau).

5. Masak hingga semua bahan tumisan garing dan bubuh air untuk memasak nasi,tunggu hingga air tadi mendidih.

6. Bila air sudah mendidih,masukkan beras yg telah digaul bersama lobak merah tadi,bubuh garam secukup rasa.

7. Tanak nasi hingga masak,sebelum disajikan taburkan daun ketumbar dan bawang goreng.

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment